Tuinieren

TuinkabouterSinds twee jaar heb ik een heuse tuin. Ik heb er niet voor gekozen maar hij kwam bij het huis. Een tuin heeft voordelen maar ook fikse nadelen. De voordelen ervaar ik voornamelijk als de zon schijnt, de bloemetjes bloeien en er gebarbecued kan worden. De nadelen ervaar ik ongeveer alle rest van de tijd. En, in Nederland, is die ‘rest van de tijd’ overduidelijk in de meerderheid.

Zodra ik de tegels, bloemen en planten in de tuin weg denk, zie ik een zee van krioelende enge beestjes. Wormen, spinnen, pissebedden, slakken, torretjes, larven en meer van dat soort. Ik laat daarom de tegels, bloemen en planten maar gewoon staan. Dit lost mijn probleem echter niet op want die beesten gaan dus gewoon met hun brutale gedrag ín de planten en bloemen zitten. En alsof dat nog niet genoeg is trekken die bloemen en planten ook nog eens extra organismen aan, bijvoorbeeld in de vorm van bladluis, jakkes. En als het geregend heeft de naaktslakken op het terras, jek.
leeuwenkoningToch krijg ik ieder voorjaar wel weer zin om de tuin zomerklaar te maken en natuurlijk een moestuintje te starten. Drie dagen later groeit de tuinkers alweer harder dan ik eten kan en hou ik het voor gezien. Ik probeer vervolgens, nadat ik drie minuscule worteltjes heb verwijderd, nog wat tomatenplantjes groot te brengen maar die dingen zijn zo arbeidsintensief joh. Nee, er is werkelijk geen beginnen aan met mij en de moestuin.

Dit voorjaar hebben we flink geïnvesteerd in nieuwe planten om de tuin op te knappen maar door onze gebrekkige plantenkennis is onze tuin nu, niet zo heel langzaam maar zeker, in een rimboe aan het veranderen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat een klein lavendelplantje uiteindelijk een lavendelbosje wordt, hetzelfde geldt voor de rododendron die er behoorlijk krap achter staat. Dat zou Rob de Tuinman zonder twijfel heel anders hebben aangepakt maar die was helaas even druk bezig met een Oosterse stadstuin inclusief boeddha-fontein.

Het minst leuke aan een tuin vind ik planten die heel hoog en groot worden want daar kunnen spinnen heel goed een web aan spinnen op gezichtshoogte. Als ik ‘s ochtends de eerste ben die door de tuin moet, loop ik altijd als een halvegare met mijn armen voor mijn gezicht uit te maaien om te voorkomen dat het meest verschrikkelijke dat kan gebeuren gebeurt. Namelijk vol met je gezicht in een gevuld spinnenweb lopen waarna de kruisspin des huizes zich de rest van de dag schuil houdt in mijn krullenbos.

Om dit rampscenario te voorkomen zou ik graag een terras hebben ter grote van de tuin met daarop enkel wat onschuldige plantenbakken gevuld met vrolijk gekleurde bloemetjes en misschien zelfs wel een basilicumplantje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *