Toegift

Het gebeurt weleens dat ik een concert of festival bezoek. Ik drink dan een drankje, luister naar de muziek, irriteer me een beetje aan schreeuwende mensen en heb meestal gewoon een leuke avond, dag of weekend. Uit de categorie ‘leuke dingen doen’ dus.

toegift
De avond begint meestal met een voorprogramma en vervolgens begint, zoals te verwachten, de hoofdact. Hetgeen waar ik me op verheugd heb, waar ik geld aan heb besteed en tijd voor heb vrijgehouden. Er worden nummer gespeeld die ik al weken op de fiets luister en ik heb waardering voor de muziekmakers waar ik naar kijk. Ik hoop dat zij net zoveel waardering hebben voor het publiek dat speciaal voor hen is gekomen maar toch wordt ik keer op keer weer in de maling genomen en dat bevalt me maar niks.

Tegen het einde van de avond komt namelijk altijd die ontzettend slechte grap weer om de hoek kijken. De bandleden nemen, nog voor ze hun grote hit gespeeld hebben, afscheid van het joelende publiek en gaan vijf minuten in de coulissen staan gniffelen want ‘ze zijn er weer ingetrapt’. Het publiek denkt dat ze het gemiste repertoire alleen maar spelen wanneer er hard genoeg geklapt en ‘we want more’ geschreeuwd wordt maar ‘hahaha nee hoor dat waren we toch al van plan, kijk maar het stond zelfs al op de setlist’.
Niet leuk, niet grappig, niet verrassend maar irritant want ik weet het al! Ik wist het al! Het effect is averechts, ik ben niet dankbaar voor de zogenaamde ‘extra’ nummers en begin al te zuchten zodra ik merk dat er weer zo`n afgezaagd, geforceerd en onnodig toneelstukje aan zit te komen.

toegift setlist rolling stones

Eén keer raden van wie deze setlist is. Daar hoef ik dus niet heen ondanks dat ik wel snap dat de heren op leeftijd een pauze nodig hebben.

Misschien zie ik iets over het hoofd maar volgens mij is zo`n toegift echt puur en alleen om net te doen alsof er iets wordt teruggegeven aan het enthousiaste publiek. Op zich een leuk idee maar het mist totaal zijn doel wanneer dit niet spontaan gebeurt. Ik hoop altijd weer op een toegiftloze avond maar keer, op dat gebied, toch meestal teleurgesteld huiswaarts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *