Relatief perspectief

Artesano Villeroy BochIk verbaas me vaak over de werking van onze hersenen. Want hoe komt het bijvoorbeeld dat we een fles wijn van acht euro in de supermarkt aan de dure kant vinden terwijl we, zonder na te denken, vier wijntjes a drie euro vijftig bestellen aan de bar?

Ik probeer daar voor mezelf verandering in te brengen door mijn aankopen in perspectief te zien. Zo besloten Eric en ik onlangs dat het tijd was om ons, enigszins gehavende, Ikea servies in te ruilen voor een porseleinen grote mensen set. Om tot deze stap over te gaan heb ik mezelf moeten verloochenen. Ik heb namelijk vroeger heel hard tegen mijn ouders geroepen hoe be-lach-e-lijk ik het vind om zoveel geld uit te geven aan servies en daarbij plechtig beloofd dit later zelf nooit te doen. Dus je begrijpt dat het enigszins gênant was om mijn verjaardagswensen dit jaar door te geven. Maar ach, ik merk de laatste tijd dat ik al mijn principes van voor mijn twintigste levensjaar toch al over boord aan het gooien ben. Het zal wel iets met het woord ‘volwassen’ te maken hebben.

Maar ondanks dat ik op dit moment wél geneigd ben een fortuin aan gebakken klei uit te geven vind ik het nog steeds ontzettend veel geld. Geld waarmee ik ook andere leuke dingen kan doen, en dat doe ik namelijk graag, leuke dingen. Op dit soort momenten is het prettig als je de zaken in perspectief kunt zien. Want ja tien euro voor een simpel schoteltje is aan de hoge kant maar wat pas echt duur is, is een verkeersboete van tweehonderddertig euro omdat je per ongeluk door rood reed. En dat hebben we nog nooit gedaan, tenminste niet voor het oog van een flitspaal/politieagent, dus kunnen we dat geld net zo goed aan servies uitgeven. Klinkt dat enigszins logisch? Dacht het wel.

Een andere manier om geld vrij te maken voor dure borden en bakjes is door een avondje niet naar de kroeg te gaan terwijl je dat misschien wel, of helemaal niet van plan was. Het is dan sociaal gezien wat minder gezellig maar je bespaard er toch al snel een eurootje of veertig à vijftig op. Dit argument kun je zelfs aanvoeren terwijl je helemaal niet van plan was naar de kroeg te gaan. Psychisch heeft dit hetzelfde effect met als voordeel dat je dan het weekend erop wel gewoon kunt gaan aangezien je vorig weekend niet bent geweest. Klinkt dit logisch? Dacht het wel. Op deze manier wordt het servies steeds beter betaalbaar.

Tot slot kun je er per uitgegeven euro bij zeggen dat je er járen mee doet. Dit in tegenstelling tot al dat geld wat verdwijnt aan boodschappen. Die zijn zo overrated. Klinkt dit nog steeds logisch? Hmm, dacht ik al.

Het mooiste van het aanschaffen van iets duurs is, dat wanneer je het dan ook daadwerkelijk in huis hebt, je het de eerste paar maanden gewoon in de kast kunt zetten om naar te kijken. Want stel je voor dat er een bord kapot valt, dat kost ons weer een half avondje uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *