Ode aan Rudolph

140418170826.Rudolph-van-Veen.shrink.2880x2880_cropped-37-480-360-265-85
Ik heb het volgens mij al een keer in een plog benoemd maar achter mijn voordeur is Rudolph van Veen een held. En ja, ook ik denk nog altijd dat hij stiekem toch van de mannenliefde is maar c’est ça, ik ben er aan gewend en misschien is het, met het oog op zijn vrouw en kinderen, maar beter zo. Laat Rudolph maar lekker in zijn enorme kast wonen.
Ik vind alles prima zolang hij maar taartjes voor me blijft bakken op 24kitchen. Zijn zachte stem vol liefde voor het vak maakt me rustig voor het slapen gaan. Vroeger was deze rol toebedeeld aan de one and only Bob Ross.

Avond na avond keken we een aflevering van The Joy of Painting. Ik kreeg absoluut geen behoefte om zelf een kwast ter hand te nemen en een zooitje happy little trees te fabriceren. Het gaat puur om de rust en eenvoud van het beeld. En precies om die reden is het een kleine overgang van Bob Ross naar Rudolph van Veen. Gelukkig krijg ik door Rudolphs Bakery ook niet het ontembare verlangen om alles wat hij maakt per direct na te maken want dan zou ik inmiddels mijn eigen veters niet meer kunnen strikken. Bij Rudolph is er nooit stress of onvree, hij is altijd vrolijk en gelukkig. Bij Rudolph is het leven een groot feest. Hij gebruikt slagroom per liter en heeft het nooit over calorieën of suikervervangers. Heerlijk en ongecompliceerd, geen hipster voer maar oerhollandse appeltaart, stroopwafels en lokale specialiteiten.

Af en toe komen er wel kleine irritaties om de hoek kijken hoor. Wanneer hij bijvoorbeeld, na het uitschrapen van een vanillestokje, voor de achthonderdste keer verteld dat je die niet weg moet gooien maar dat je daar heel makkelijk vanillesuiker van kunt maken. Of, nog erger, wanneer hij weer eens een baksel met poedersuiker bestrooit omdat dat zo`n speels contrast geeft. Ik weet tegenwoordig precies wanneer ik de poedersuikertruc kan verwachten. Een beetje jammer maar misschien ligt het er meer aan dat ik inmiddels gewoon teveel afleveringen heb gezien.

Een punt wat ik echt bewonder aan Rudolph zijn zijn uitspraken. Zodra je er een beetje op begint te letten merk je dat hij echt de meest wonderbaarlijke dingen uitkraamt. Ik en mijn wederhelft hebben onlangs besloten de meest opvallende uitspraken te verzamelen en te publiceren op deze pagina. Daar lees je bijvoorbeeld quotes als:

“Er is maar één soort vlak en dat is vlak. Je bent zelf je eigen Louis van Gaal van je pudding.” 

Of over zijn chocoladetruffels:

“Als ik dit thuis aan mijn visite voorschotel zeg ik erbij: ‘je moet je hakken in de vloer zetten want mensen glijden gewoon van hun stoel van genot’.”

We zullen de pagina regelmatig proberen te voorzien van nieuwe, prachtige volzinnen. Ik zou zeggen hou hem in de gaten en kijk zelf ook eens een aflevering van Rudolphs Bakery, het zal je vast goed doen.
Ik sluit deze post, geheel is stijl, af met Rudolphs woorden:

“Maar ach…je weet wat het is hè, in de bakkerij is het leven soms zout, is het leven soms zoet maar het is er nooit bitter.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *