Fotorecept: vegetarisch tomaten pompoen stoofpannetje

Een heus recept, het moet niet gekker worden. Dat wordt het vooralsnog ook niet behalve dat dit een fotorecept is. Want een beeld zegt natuurlijk meer dan duizend woorden.

Ik wil deze bereiding graag met jullie delen want het resultaat is zo aangenaam om in je mond te stoppen. En ook nog eens boordevol allerlei gezonde levensmiddelen. Onderstaand recept is, mijns inziens, voor drie ruime of vier normale porties en het duurt ongeveer 35 tot 45 minuten om te maken. Laat je niet afleiden door de onbewerkte, soms ietwat onaantrekkelijke foto`s want dit smaakt gewoon lekker, en dit maak je als volgt.

2014-11-27 17.24.24Dit heb je nodig:
– 1 ui
– 1 winterpeentje
– wat (restjes) paprika
– 1, 2, 3 of 4 teentjes knoflook, naar smaak dus
– een zooitje prei
– een halve pompoen (dit is een flespompoen maar een andere kan ook heus wel)
– een half blik kikkererwten
– een blik tomatenblokjes
– een bosjes koriander -ja maar ik lust geen koriander- nou dan neem je natuurlijk lekker peterselie
– zoveel eieren als eters
(- chilipepertje, had ik even niet maar kan er heel goed in)
– een hapjespan of andere grote koekenpan-achtige met deksel

2014-11-27 17.35.21En dan begint het grote choppen. De pompoen moet je denk ik wel even schillen, er schijnen ook pompoenen te zijn die je niet hoeft te schillen maar zo ver reikt mijn pompoenkennis niet.

2014-11-27 17.38.51Hak de pompoen in flinke stukken, dat is echt lekkerder, kleine stukjes worden namelijk een soort puree.

2014-11-27 17.42.23Blijf net zolang groentes snijden totdat je een gigantische berg voor je hebt liggen. Het Voedingscentrum raadt twee ons aan, ik zou zeggen twee kilo.

2014-11-27 17.45.45Nu begint het echte culinaire werk. Gooi een goede scheut olie in een pan en deponeer alle groentes van je plank erin. Persoonlijk begin ik altijd met de ui en knoflook maar ik denk niet dat dat echt essentieel is, het ruikt gewoon lekker. Een soort ongeschreven regel toch?

1417117435544Bak het hele zooitje een minuut of vijf aan en voeg dan, op bovenstaande manier, de tomatenblokjes toe.

2014-11-27 17.52.08Het resultaat zou er dan ongeveer zo uit moeten zien.

2014-11-27 17.53.42Nu kun je even lekker MasterChef Australiƫ gaan kijken want dit moet een tijdje pruttelen. Hoe lang? Dat ligt er een beetje aan hoe groot of klein je je groentes hebt gehakt. Ik zou zeggen tussen de 15 en 25 minuten al vind ik 25 minuten wel aan de lange kant. Vuur laag in ieder geval en tussendoor even omscheppen is geoorloofd.

2014-11-27 18.04.02Tijd om de kikkererwten toe te voegen. Kikkererwten zijn een beetje mijn guilty pleasure. Ondanks dat ze aan alle kanten gezond zijn kan ik er zoveel van eten dat die vlieger niet meer op gaat. Ik lepel zo een heel blik leeg. Echt waar.
Terug naar het recept, ik spoel altijd alle bonen en peulvruchten uit blik even af onder de kraan maar ik weet echt niet of dat nodig is. Je kunt de kikkererwten trouwens ook al met de tomatenblokjes toevoegen, misschien dat ze dan nog wat zachter worden. Geen idee eigenlijk maar gewoon doen waar jij je goed bij voelt, luister naar je hart. Koken is voelen.
Oja dit is trouwens ook de laatste mogelijkheid om wat extra smaken toe te voegen in de vorm van bijvoorbeeld zout of peper. Ik gebruikte zout en gedroogde chilipeper.

2014-11-27 18.10.43In dit plaatje zitten twee eieren verstopt. Wie ze als eerst ziet heeft gewonnen.

2014-11-27 18.14.47Aha, gevonden. Dit is denk ik een minuut of 4/5 later, wel weer even het deksel op de pan doen.

2014-11-27 18.21.11En dan zou dit het resultaat kunnen zijn. Ik eet het altijd met een schepje rijst. Ik schat jullie niveau dusdanig hoog in dat ik ervoor gekozen heb de bereiding hiervan uit het recept te laten.

De laatste stap van dit tomatenpompoenstoofpotje is het te decoreren met flink wat koriander en de allerlaatste stap is om alles in je mond te stoppen.

Graag gedaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *