Felicitaties

Ballonnen ‘Gefeliciteerd’, een vrij normaal woord maar wat betekent het eigenlijk? Ik weet het niet en ik zou zo één, twee drie ook geen synoniem kunnen bedenken voor dit woord.
In mijn hoofd betekent gefeliciteerd zoiets als ‘goed gedaan!’ En zo gebruik ik het ook vaak. Bijvoorbeeld bij memorabele momenten als het beha
len van een diploma, krijgen van een nieuwe baan, winnen van de loterij -al plaats ik daarbij alweer mijn twijfels, daarover later meer-, de huwelijkse gelofte afleggen, het baren van een kind et cetera. Maar de meest voorkomende felicitatie is deze van een jarige. Als het aankomt op feliciteren verbaas ik me over de volgende twee zaken.

De eerste verwondering betreft niet het feliciteren van de verjarende feestneus zelf want die heeft het leven het afgelopen jaar ‘goed gedaan’ en kan daarom verjaren. Waar ik me vervolgens wél altijd een beetje ongemakkelijk over voel is het feliciteren van de rest van de aanwezigen. Want wat doe je nu eigenlijk? Je feliciteert iemand met iemand, en in mijn hoofd vertaald dit zich als volgt. ‘Goh, ik wil jou graag complimenteren met het feit dat Annie het voor elkaar heeft gekregen weer een jaar ouder te geworden, knap van je! Nou ja niet dat jij daar ook maar iets aan hebt bijgedragen, mits je geen moord op haar gepland had staan en deze op het laatste moment hebt gecanceld maar…dat lijkt me stug’.
Toch doe ik het zelf regelmatig omdat dit blijkbaar hoort in onze cultuur en om niet asociaal over te komen maar iedere keer dat het me overkomt schiet de verwarring toch even door mijn hoofd.

Ik had jullie nog een tweede rariteit met betrekking tot felicitaties beloofd en dat is namelijk de gelegenheden en ‘prestaties’ waarbij je besluit het woord ‘gefeliciteerd’ uit te spreken. Zoals ik eerder al benoemde vind ik felicitaties op z`n plaats wanneer iemand iets bijzonders bereikt heeft. Dus als iemand bijvoorbeeld zes jaar heeft geploeterd om zijn studie te voltooien of een jaar door weer en wind heeft getraind om uiteindelijk de marathon te lopen, enzovoorts. Op deze momenten feliciteer ik mensen met volle overgave. Maar wat mij dan weer in verwarring brengt is om iemand te feliciteren met iets wat ze echt niet in de hand hebben of iets wat gewoon voor zich spreekt. ‘Je hebt de loterij gewonnen! Wauw echt knap van je dat je ervoor hebt gezorgd dat precies die nummers zijn getrokken’.
Of: ‘Jullie zijn twee jaar getrouwd. Fantastisch wat een prestatie, dat hadden jullie vast zelf ook niet verwacht’.

Maar wat kun je dan zeggen als iemand vanwege een ‘onontkoombaar’ feit toch even de aandacht moet krijgen zoals dus bijvoorbeeld op een verjaardag. Ik kan echt niets beters bedenken dan ‘gefeliciteerd’ dus mijn conclusie is dat dit woord de lading toch wel dekt zolang ik er maar niet te lang over na ga denken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *