Cuba

strand cuba varadero
Ik was dus in Cuba en in de korte periode dat ik daar mocht verblijven zijn mij een aantal dingen opgevallen die ik wel een blogpost waard vond.
Ten eerste, Cuba is een prachtig land met een aantal prachtige stranden en een prachtige azuurblauwe zeekleur daarnaast staat het heule land vol met palmbomen en die vind ik supergaaf. Daar tegenover staat dat Cuba een communistisch land is vol vrij karig bedeelde bevolking die ook vrij beperkt zijn in hun doen en laten. De lokale gids vertelde ons bijvoorbeeld dat wanneer hij een keer pasta wil eten hij ongeveer drie weken bezig is om de ingrediënten hiervoor te verzamelen. De ene week koopt hij de pasta, de week erop vindt hij ergens tomatensaus en in week drie scoort hij gehakt. Nu ben ik ervan overtuigd dat dit voorbeeld ietwat overdreven is aangezien ik de pasta en tomatensaus al samen in de eerste de beste ‘supermarkt’ zag liggen. Toch is het behoorlijk onvoorstelbaar hoe beperkt het aanbod qua levensmiddelen in Cuba is. Ze hebben van alles één soort en daar proberen ze dan een winkel mee te vullen. En als er dan onverhoopt een domme doch rijke toerist een paar flessen water, een biertje en twee zakjes chips in die ‘supermarkt’ wil kopen dan rekenen ze daar gewoon een euro’tje of twaalf voor. Ach, ze zullen het wel goed kunnen gebruiken.

supermarkt
Het idee wat ik kreeg van de Cubaanse bevolking is dat ze behalve arm ook best wel gelukkig zijn maar vooral dat ze heel erg trots zijn op hun land. Meerdere malen hebben we aangehoord hoe torenhoog hun levensverwachting is en hoe laag de babysterfte, daarnaast zijn ook de collectieve voorzieningen uitgebreid besproken en werden de negatieve uitwerkingen van het communisme een beetje op de achtergrond gehouden.Ik snap de trots van de Cubanen maar al te goed want ondanks dat ze arm zijn en zeer gecontroleerd leven, redden ze het maar mooi wel zonder de grote economische bazen van de wereld.
Ik heb me trouwens laten vertellen dat er één Mc Donalds te vinden is op Cubaans grondgebied en dat is op de Amerikaanse marinebasis in de  Guantánamobaai. Beschamend toch?!

Cubanen
Cubanen hebben zeeën van tijd en dat is maar goed ook. Om van a naar b te komen zijn ze gemiddeld een halve dag bezig. In de tijd dat ze hopen dat de bus komt gaan ze in een straal van 200 meter rondom de halte staan liften. Uiteraard zijn er mooie oude Amerikaanse bakken in overvloed maar de meeste daarvan zijn taxi`s en daarvoor heeft de gemiddelde Cubaan geen peso`s. Daarnaast moeten deze wagens ongeveer drie kilometer voor het stoplicht al gaan remmen willen ze zich kunnen houden aan de verkeersregels. Nee, het meest betrouwbare vervoersmiddel wat ik heb gezien in Cuba is de oude vertrouwde paard en wagen.

Havana

Tot slot nog even iets over muziek, een essentieel onderdeel van Cuba. Wat werden we verwend door een televisiezender genaamd HBO Latino. Ik zou willen dat ik die als souvenir mee had kunnen nemen. Enrique Iglesias over and over again.

One thought on “Cuba

  1. Voor iedereen die geïnteresseerd is in het echte Cuba: Ik heb een roman geschreven die zich afspeelt in Havana. De roman heet Manto Negro. Voor meer informatie en boekfragmenten kun je terecht op http://www.mantonegro.nl. Hier is het boek ook te bestellen.

    De hoofdpersoon van Manto Negro leidt een heerlijk leven in Havana. Elke ochtend wordt hij schaterlachend wakker. Ook al woont hij niet helemaal legaal in Cuba en overtreedt hij soms een paar wetten, iedere keer als er problemen dreigen weet hij met een beetje vindingrijkheid en de inzet van zijn contacten een oplossing te vinden. Maar als zijn vriendin onder onduidelijke omstandigheden wordt gearresteerd en naar de vrouwengevangenis Manto Negro wordt gestuurd lijkt hij steeds minder grip op de situatie te krijgen. Met toenemende frustratie daalt hij af in een wereld die hij in het geheel niet naar zijn hand kan zetten. Een roman over de rauwe werkelijkheid van het leven in Havana, die een stuk verder gaat dan kwieke bejaarden die op de muziek van Buena Vista Social Club dansen.

    Kijk ook op https://www.facebook.com/MantoNegroNovel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *