Beste lezers

schrijvenzegtmeer
Laatst was ik bezig met een medium zakelijke e-mail. Ik typte als aanhef, zonder erbij na te denken, ‘Beste …’, maar toen gingen opeens mijn interne alarmbellen af. Beste? Beste? Wat is dat voor aanhef?! Beste is de overtreffende trap van goed, dat betekent dus dat er niemand beter is. Hoe halen wij het in ons hoofd om dit woord als aanhef te gebruiken voor conversaties met personen die we misschien helemaal niet persoonlijk kennen. We beslissen dan eigenlijk zonder ze te vergelijken met anderen dat ze de beste zijn.
Hoe minder gedefinieerd het vervolg na deze aanhef is, hoe ongeloofwaardiger. Zo is ‘Beste Ingrid’ natuurlijk belachelijk. Wie zegt immers dat ik de beste van alle Ingrid`s ben? ‘Beste Ingrid Schermers’ is dan alweer een stuk geloofwaardiger maar al heet je bijvoorbeeld ‘Jan Bakker’ dan zullen er ongetwijfeld nog altijd meerdere gegadigden zijn voor de titel ‘Beste Jan Bakker’. In dat geval zou je die persoon een aanhef moeten geven als ‘Beste Jan Bakker met bruin haar, groene ogen en schoenmaat 43’.
Ik vind dat nogal een gedoe en stel voor dat we de aanhef ‘beste’ alleen gebruiken wanneer we zeker weten dat de persoon die we aanschrijven ook daadwerkelijk de beste is, of wanneer we het een beetje onpersoonlijk houden zoals in de titel van deze post.

dear-me

In het Engels gebruiken ze trouwens ook een interessant woord als aanhef en dan heb ik het natuurlijk over ‘dear’. Je zou verwachten dat dit enkel en alleen gebruikt kan worden in correspondentie naar personen die je persoonlijk kent en waarvan je zeker weet dat ze ook daadwerkelijk lief zijn. Niks is echter minder waar en iedereen wordt maar te pas en te onpas lief genoemd. Het internet leerde me het volgende: ‘De aanhef in een Engelse brief is doorgaans Dear. Als je dit toepast kun je eigenlijk niet fout gaan.’ (bron) Dat vind ik dus ongeloofwaardig want ik verzeker je dat je per ongeluk echt wel iemand lief gaat noemen die dat in werkelijk helemaal niet blijkt te zijn. Tja, en kom er dan nog maar eens onderuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *